Κορωνοϊός: Κυκλωμένες Αττική και Κρήτη - Φόβοι για επιδείνωση μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Δημοσιεύθηκε 3 χρόνια πριν, στις 7:36:0 8/12/2021,

Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Φόβοι για νέο κύμα με την επιστροφή των αδειούχων.

Πολλαπλά «καμπανάκια» χτυπά σε κυβέρνηση και ειδικούς η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που λόγω καλοκαιριού έχει μεταφερθεί από τα αστικά κέντρα στα νησιά. Το ρεκόρ κρουσμάτων του τέταρτου κύματος που καταγράφηκε την Τρίτη και η συνεχής αύξηση θανάτων, νοσηλευομένων και διασωληνωμένων τρομάζουν, αν σκεφτεί κανείς πως έχουμε μπροστά μας τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με τα πανηγύρια, τους εορτασμούς και τους συνωστισμούς.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι από τον Σεπτέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερη διασπορά του ιού και υπογραμμίζουν την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε να μην έχουμε άλλο ένα κύμα κορωνοϊού τον Οκτώβριο, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς ενώ σήμερα είναι 219. Οι ΜΕΘ στην Κρήτη, που παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ήδη «ζορίζονται» με την πληρότητα να φτάνει το 75%, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.475 νέα κρούσματα και 19 ακόμα θανάτους. Η θετικότητα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή, στο 3,94% έναντι 4,08% την Τρίτη, ωστόσο νέα άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων που άγγιξε τους 226. Την ίδια ωρα, το περασμένο 24ωρο έγιναν 246 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ανησυχία ειδικών ενόψει Δεκαπενταύγουστου


«Τις τελευταίες ημέρες και βάσει των σχεδίων που προϋπήρχαν από τους επιδημιολόγους, αναμέναμε από τις 15 Αυγούστου και μετά μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ήταν σταδιακή κι ελπίζουμε να μη φτάσουμε τα κρούσματα που έδειχναν οι μελέτες, γιατί θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Αν σταματήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, των 4.000-5.000 κρουσμάτων, θα είναι καλά και θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ, καθώς οι επιπλοκές από τους ασθενείς που βρίσκονται στις απλές κλίνες Covid δεν έχουν ξεκινήσει.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή, καθώς όπως είπε τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, λόγω του καύσωνα, των διακοπών και των πυρκαγιών. «Κάνω έκκληση, όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, να πάει να εμβολιαστεί» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το πλάνο για τείχος ανοσίας γύρω στο 80% στο τέλος Αυγούστου «θα μείνει όνειρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το φτάσουμε». Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι από Σεπτέμβρη πρέπει να τρέξουμε έναν μαραθώνιο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τον 15Αυγουστο, δεδομένου ότι τότε θα φύγουν και οι τελευταίοι για διακοπές. «Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει στα νησιά, ήδη υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα, ενώ μας ανησυχούν και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης την εικόνα από το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τα 5.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα λύματα εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «περιμέναμε ότι θα έχουμε μια μεταφορά κρουσμάτων από τις μεγάλες πόλεις προς τους περιφερειακούς και τουριστικούς προορισμούς».

Για την κατάσταση που θα επικρατήσει από το φθινόπωρο με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι «αυτό θα κριθεί από το επίπεδο του εμβολιασμού». Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι «με δεδομένο το ποσοστό της φυσικής ανοσίας αν φτάσουμε το 60%-65% στους εμβολιασμούς αυτό θα είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Το σημαντικό είναι να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς γιατί είναι το κυρίαρχο μέτρο και παρενθετικά σημαντικό είναι να έχουμε και περισσότερα τεστ για να ελέγχουμε την πανδημία».

Αναφερόμενος στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων είπε ότι έχει ανέβει πλέον στα 2.850 «αλλά τις 2-3 ημέρες είχαμε άλμα από τα 2.600 σε αυτόν τον αριθμό που είναι σημαντικό όταν μιλάμε για μέσο όρο». Κατά την εκτίμησή του, δε, ο αριθμός αυτό στο τέλος Αυγούστου μπορεί να φτάσει πραγματικά τα 4.000 «και εάν δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός θα μιλάμε για έναν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο 5.000 κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου».

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

«Το Ηράκλειο και η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε. Σε αυτό το κύμα, το Ηράκλειο έχει σπάσει τρεις φορές διαδοχικά το ανώτατο όριο Ελπίζω το lockdown να λειτουργήσει ώστε να βάλουμε μυαλό, να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σωστά» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλά άτομα που δίνουν το παρών σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν τηρούν τα μέτρα ή είναι θετικοί και παρόλα αυτά συγχρωτίζονται με άλλους πολίτες. «Προτρέπω τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Έχουμε το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να παρακούν την Ιερά Σύνοδο και να δημιουργούν συνθήκες υπερμεταδοτικές στις εκκλησίες και στις θρησκευτικές τελετές. Ιερείς που δεν έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τους εαυτούς τους και το ποίμνιο τους, πολλές φορές καταπατούν οι ίδιοι τα μέτρα αυτοπροστασίας και δημιουργούν συνθήκες στους ναούς και γύρω από τους ναούς, υπερμετάδοσης».

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr