Μπακογιάννης: «Δεσμεύομαι προσωπικά για γήπεδο του Παναθηναϊκού έως 40 χιλ. θέσεων μέχρι το 2026»

Δημοσιεύθηκε 2 χρόνια πριν, στις 11:20: 2/24/2022,

Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε τη Διπλή Ανάπλαση επένδυση μαμούθ, «υποσχέθηκε» ότι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια και ξεκαθάρισε ότι η Λεωφόρος δε θα κατεδαφιστεί.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μπακογιάνης κατόπιν των σχετικών ερωτήσεων των εκπροσώπων του Τύπου:

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός λένε ότι θα πάει στο ενοίκιο: «Ο Παναθηναϊκός αποκτά ένα νέο σπίτι. Το καλύτερο γήπεδο της χώρας. Μιλάμε για μία αξιοζήλευτη αρένα αντάξια της ιστορίας του. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι ενοικιαστής. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα σε Λεωφόρο και Βοτανικό. Δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος είναι διχασμένος, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει συναισθηματική σχέση με τη Λεωφόρο. Εδώ όμως μιλάμε για το αύριο».

Για την κατεδάφιση της Λεωφόρου: «Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα προεδρικό διάταγμα και κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Για να κατεδαφιστεί το Απόστολος Νικολαϊδης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρένα για το Βοτανικό. Όπως αυτονόητο είναι ότι και ο Ερασιτέχνης θα έχει πάρει στα χέρια του τις εγκαταστάσεις. Η άδεια κατεδάφισης μπορεί να εκδίδεται άμεσα αλλά έχει ισχύ για 10 έτη».

Για το ποιο θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί σε 99 χρόνια που τελειώνει η σύμβαση και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη: «Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να προβλέψω τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια. Και δεν μπορώ να σχεδιάσω. Αυτό ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιασδήποτε ομάδας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και η διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΟ έδωσε μάχη και καλά έκανε. Καταλήγουμε σε μια συμφωνία win - win για όλους. Όλο αυτό έχει και δημόσιο συμφέρον. Γι΄ αυτό και η Πολιτεία επενδύει. Μιλάμε για έναν αστικό μετασχηματισμό που δεν έχει ξαναγίνει. Θα έχουμε ένα χώρο πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του Βοτανικού κερδίζουν μια ευκαιρία ζωής».

Για το αν δεν περάσει από τον Ερασιτέχνη το γηπεδικό: «Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος ψηφίζοντας με το μυαλό και την καρδιά θα ψηφίσουν το μέλλον».

Για το τι προβλέπεται αν αποχωρήσει η ΠΑΕ από το γήπεδο: «Είναι ένα ακραίο σενάριο αυτό. Αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο και απέναντι στον Ερασιτέχνη. Νομίζω ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στο Χόλιγουντ. Αν φτάσουμε εκεί θα γίνει μια νέα διαπραγμάτευση. Σε αυτή την χώρα κάνουμε εγκαταστάσεις και τις αφήνουμε να παρακμάζουν. Όπως συνέβη με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εμείς στο Βοτανικό προβλέπουμε από πριν».

Για το πως θα εξασφαλιστεί ότι θα έχει τελειώσει το έργο μέχρι το 2026: «Μιλάμε για τρία έργα. Οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και ο χώρος πρασίνου. Όλα αυτά θα δουλεύονται ταυτόχρονα και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα master plan. Κρατήστε εδώ ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφομοιωθούν άμεσα. Για το γήπεδο ξέρετε ότι μιλάμε για συγκεκριμένες προβλέψεις για την διαδικασία δημοπράτησης. Υπάρχει εμπειρία για τέτοιου είδους έργα. Δεν είμαστε εκεί ήμασταν πριν 20-30 χρόνια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Εμείς έχουμε την τύχη στον Δήμο Αθηναίων να έχουμε πολύ καλούς υπηρεσιακούς παράγοντες».

Για το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης των όσων φτιαχτούν στην Αλεξάνδρας: «Ο Δήμος Αθηναίων, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Γενικά δουλεύουμε προς το καλό όλων των πολιτών».

Για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να μην γίνει χαώδης ανάπτυξη του Βοτανικού: «Αν δείτε τα προεδρικά διατάγματα θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά πεδία ελευθερίας. Είναι νωρίς για να γίνει κάποια επικαιροποίηση των δεδομένων για τον Ελαιώνα. Εγώ αναφέρθηκα στις άμεσες νίκες που μπορούμε να έχουμε. Σωστά είπατε ότι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ο Έλληνας φορολογούμενος θα επωμιστεί όλο αυτό. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας».

Για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν: «Είπα νωρίτερα ότι ήταν μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση στην οποία κάθε μέρος έδωσε μάχη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Ταυτόχρονα έγιναν και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να νιώθουμε άνετα για το αποτέλεσμα. Αυτό το πετύχαμε. Επιλέξαμε να μην βιαστούμε. Είναι ένα έργο που δεν χωράει προχειρότητες και επιπολαιότητες και χρειάζεται προσοχή. Επειδή έγινε όλη η δουλειά μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών, μπορώ να στέκομαι μπροστά σας και να σας λέω ότι το έργο θα προχωρήσει».

Για την χωρητικότητα του γηπέδου: «Λέμε έως 40.000. Αυτό σημαίνει από 38.500 μέχρι 40.000. Δεν μπορώ να μπορώ να πω τον αριθμό γιατί τώρα ολοκληρώνονται οι μελέτες».

Για το αν θα είναι έδρα της Εθνικής: «Προφανώς κατ΄ επιλογή θα γίνει έδρα της Εθνικής. Θα θέλουμε πολύ να είναι».

Για το αν τα έξοδα του γηπέδου θα μοιραστούν ανάμεσα σε Ερασιτέχνη και Δήμο: «Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Προφανώς η ΠΑΕ θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Όσον αφορά τις προδιαγραφές εμείς θέλουμε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Θα δείτε και όταν θα γίνει η δημοπράτηση πως όλα είναι με βάση την κλιματική κρίση και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ώστε αυτή να μην μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ».

Για το αν δεσμεύεται ότι το 2026 θα παίζει στο νέο του γήπεδο ο Παναθηναϊκός: «Δεσμεύομαι και προσωπικά αλλά και μιλώντας ως ομάδα. Η δέσμευση όπως είδατε δεν είναι στον... αέρα και πατάει στη γη».

Για το αν μπορεί να υπάρξει κάτι αναπάντεχο: «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε. Θα λέω και θα ξαναλέω ότι έχουμε κάνει δουλειά αθόρυβη. Δουλειά του μυρμηγκιού».

Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιους έξτρα χώρους με βάση τις ανάγκες του Ερασιτέχνη: «Όλα τα τμήματα θα έχουν εγκαταστάσεις. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε κάθε ανάγκη του Παναθηναϊκού και οποιαδήποτε προκύψει».

Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για προπονητικό κέντρο: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν έχει συζητηθεί ούτε προβλεφθεί».

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr