Απόστολος Νικολαΐδης: Ο «Πατριάρχης» της Παναθηναϊκής ιστορίας!

Δημοσιεύθηκε 2 χρόνια πριν, στις :00:00 2/3/2022,

Με αφορμή τα 114α γενέθλια του Παναθηναϊκού, ο «Πράσινος Τύπος» αποτίει φόρο τιμής στον Απόστολο Νικολαΐδη!

Η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι τεράστια με το πέρασμα των χρόνων. Η ίδρυση του αποτελεί μείζον θέμα προς εξερεύνηση από ιστορικής άποψης, όμως και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ιστορία του αθηναϊκού συλλόγου έχουν μεγάλο υπόβαθρο. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι και ο «Πατριάρχης» της Παναθηναϊκής ιστορίας, Απόστολος Νικολαΐδης. Με αφορμή τα 114α γενέθλια του συλλόγου, ο «Πράσινος Τύπος» αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ του Παναθηναϊκού!

Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 1908 ως ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο. Η επίδραση που είχε η ίδρυση του αθηναϊκού συλλόγου στο αθλητικό κοινό ήταν τέτοια που πολλοί αθλητές ήθελαν να φορέσουν τα πράσινα, με αποτέλεσμα λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση της ομάδας, να γίνει το άνοιγμα και προς τα υπόλοιπα αθλήματα. Τότε μπήκε στη ζωή του Παναθηναϊκού και ο Απόστολος Νικολαΐδης.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη, στις 19 Απριλίου του 1896. Από νωρίς ήρθε σε επαφή με τον αθλητισμό, παράλληλα με τις σπουδές του. Συγκεκριμένα, ο Νικολαΐδης σπούδασε στην εμπορική Σχολή της Χάλκης και εν συνεχεία στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε το χώρο των οικονομικών και εμπορικών σπουδών, συνάμα όμως ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό. Ο «Πατριάρχης» του Παναθηναϊκού όντας λάτρης της μάθησης αποφάσισε να ακολουθήσει τη φιλοσοφία πως «για να ολοκληρωθεί αθλητικά ο άνθρωπος, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε όσο περισσότερα σπορ αντέχει το κορμί του».

Αρωγός στην εξέλιξη του Παναθηναϊκού

Η μετακόμιση του στην Ελλάδα δεν αργεί. Το 1914 ο Νικολαΐδης γίνεται αθλητής του Άρη, όμως δεν περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα που αποφασίζει να πάρει το δρόμο για την Αθήνα. Τότε ήρθε και η πρώτη επαφή με τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός μέχρι τότε ήταν το σωματείο της πόλης που ασχολείτο αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Ο Νικολαΐδης ήταν αυτός που έφερε μία μίνι… επανάσταση στο σωματείο, μετατρέποντας το σε ένα αθλητικό σωματείο, το οποίο θα είχε αθλητές για όλα τα αθλήματα. Αυτό βέβαια δεν τον απέτρεψε από το να αγωνιστεί και στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ, παράλληλα με τον στίβο.

Η πλέον σημαντική συμβολή του στα δρώμενα του Παναθηναϊκού ήταν όταν οι «πράσινοι» μετακόμισαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 ο Παναθηναϊκός αλλάζει έδρα και από την Πατησίων, μεταφέρεται στη Λ. Αλεξάνδρας, με τον μετέπειτα «Πατριάρχη» του Παναθηναϊκού να πρωτοστατεί σε αυτή τη μετακόμιση. Παράλληλα όμως, ήταν και αυτός που βοήθησε στη συνεχή εξέλιξη του γηπέδου, το οποίο αποκτούσε περισσότερους χώρους, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα αθλήματα, στα οποία το «Τριφύλλι» είχε αθλητές.

Από αθλητής, διοικητικός παράγοντας

Η πορεία του Απόστολου Νικολαΐδη στα Παναθηναϊκά δρώμενα δεν σταματά κατά την απόσυρση του από την ενεργό αθλητική δράση. Ο Νικολαΐδης λάτρεψε τον Παναθηναϊκό όσο λίγοι και δεν έφυγε μακριά από την ομάδα της καρδιάς του ούτε στιγμή. Αποτέλεσε έναν παράγοντα που έχαιρε σεβασμού τόσο από το φίλαθλο κοινό, όσο και από τις άλλες ομάδες, αναλαμβάνοντας ταμίας, γενικός γραμματέας και γενικός αρχηγός του συλλόγου.

Ο δύσκολος καιρός της Χούντας

Ο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν ένα πρόσωπο που, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, έχαιρε της εκτίμησης μεγάλης μερίδας του αθλητικού κόσμου. Όταν, λοιπόν, ένα πρόσωπο είναι κοινής αποδοχής σε καθεστωτικές κυβερνήσεις, συνάμα γίνεται και αντιπαθής προς την ίδια την κυβέρνηση. Την επταετία της Χούντας δημιουργήθηκε ένας «μηχανισμός» με στόχο την μείωση του
προφίλ που είχε, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τα δρώμενα του αθλητισμού, τόσο από τον Παναθηναϊκό όσο και από τον ΣΕΓΑΣ. Ο Νικολαΐδης είχε αποσχιστεί εντελώς από την παναθηναϊκή ζωή, αναμένοντας τη λήξη του καθεστώτος.

Η επιστροφή του και ο φόρος τιμής

Το τέλος της Χούντας φέρνει και την επιστροφή του Απόστολου Νικολαΐδη στα δρώμενα του Παναθηναϊκού, με την τότε διοίκηση να τον χρήζει πρόεδρο του συλλόγου. Στις 15 Οκτωβρίου του 1980 και έχοντας ζήσει μεγάλες παναθηναϊκές στιγμές, φεύγει από τη ζωή. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού, ως φόρο τιμής στην πλούσια παρουσία του στην ιστορία της ομάδας, έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το γήπεδο για το οποίο ο ίδιος εργάστηκε σκληρά προκειμένου να γίνει η μετακόμιση της ομάδας και να εξελιχθεί στο αιώνιο «σπίτι» του συλλόγου.

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr