Πώς μπορεί η ΠΑΕ να αλλάξει χέρια!

Δημοσιεύθηκε πέρισυ, στις 9:09:0 5/16/2021,

Οι δρόμοι του Αλαφούζου, το ενδιαφέρον Δρακωτού και οι δύο πιθανοί δρόμοι αν ποτέ ερχόταν η αλλαγή.

Τις τελευταίες ώρες έχει έρθει στο προσκήνιο ξανά το ενδιαφέρον του Μάρκου Δρακωτού για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι πληροφορίες του PAO Magazine από την Αμερική αναφέρουν, ότι ο ομογενής επιχειρηματίας παραμένει «ζεστός» για την εμπλοκή του στο «Τριφύλλι» και ακόμα, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Κατ’ αρχάς να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση περί των μετοχικών συσχετισμών στην «πράσινη» ΠΑΕ. Από το 2018 και τις απανωτές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) που κάλυπτε ο ίδιος ο Αλαφούζος, έχουμε φτάσει σε μία παντοδυναμία του μεγαλομετόχου. Το ποσοστό του μαζί με αυτό της Sortivo ξεπερνά το 80%. Αρχικά, ο «Mr. ΣΚΑΪ» κατείχε ένα ποσοστό κοντά στο 50% και η Sortivo στο 30%, με τα παραπάνω νούμερα να έχουν μεταβληθεί πια για έναν πολύ απλό λόγο. Ο Γιάννης Αλαφούζος καλύπτει ο ίδιος τις ΑΜΚ που προκηρύσσονται, επομένως αντίστοιχα το δικό του ποσοστό ολοένα και ανεβαίνει. Σήμερα, το ποσοστό Αλαφούζου υπερβαίνει το 60% και εκείνο της Sortivo έχει πέσει στο 20-25%. Ένα 10% των μετοχών ανήκει εκ του νόμου στον Ερασιτέχνη, ένα 2% στην Παναθηναϊκή Συμμαχία και το υπόλοιπο σε μικρομετόχους.

Πάμε τώρα στη Sortivo. Η offshore με έδρα την Κύπρο ήταν δεδομένα εταιρεία συμφερόντων Αλαφούζου. Δεν την σύστησε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, αλλά την εξαγόρασε. Έχει κάποια θολά σημεία; Προφανώς κι έχει, όπως κάθε offshore στον πλανήτη. Ωστόσο, είναι άλλο το αν έχει τα όποια θολά σημεία και άλλο το αν είναι παράνομη. Ούτε παράνομη καθίσταται, ούτε υπάρχουν «σκιές» για το ποσοστό της (σ.σ. 20-25%) στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Από την οποία τόσο ο Αλαφούζος όσο και η Sortivo πέρασαν επιτυχώς τον έλεγχο το 2019. Επομένως, η συζήτηση για το εάν ο Παναθηναϊκός μπορεί να αλλάξει χέρια δεν υφίσταται. Προφανώς και μπορεί.

Πάμε τώρα «πώς;». Οι τρόποι για τον κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι δύο. Πρώτον, μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Δηλαδή να προκηρυχθούν απανωτές ΑΜΚ, η κάλυψη των οποίων από τον υποψήφιο επενδυτή θα μειώνει το ποσοστό των υπολοίπων μετόχων (σ.σ. Αλαφούζου, Sortivo) και θα αυξάνει το δικό του. Ο λόγος που οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου πρέπει να είναι αρκετές και όχι μονάχα μία, είναι πολύ απλά το υψηλό ποσοστό αυτό καθ’ αυτό του Γιάννη Αλαφούζου στην ΠΑΕ. Από τη στιγμή που ο ίδιος κατέχει το 60-65% των μετοχών, απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (για το σύνολο του ποσοστού ενδεχομένως και πάνω από 40-50 εκατ. ευρώ) για την αλλαγή μεγαλομετόχου. Ο συγκεκριμένος τρόπος προϋποθέτει μία σταδιακή μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ, καθώς κάθε φορά που θα καλύπτεται μία ΑΜΚ θα μεγαλώνει όπως προείπαμε και το ποσοστό του υποψήφιου επενδυτή. Ο δεύτερος τρόπος για να περάσει σε νέο επενδυτή η ΠΑΕ είναι πιο άμεσος. Ο Αλαφούζος, δηλαδή, μπορεί να ορίσει μία τιμή για τις μετοχές που κατέχει ο ίδιος ως μεγαλομέτοχος και να τις θέσεις προς πώληση. Φυσικά, ο «Mr. ΣΚΑΪ» σε μία τέτοια περίπτωση θα πουλούσε ακριβά, αν και καμία τέτοια πρόθεση δεν έχει αυτή τη στιγμή!

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr