Έτσι θα γινόταν ο Βοτανικός - Οι εμπορικές χρήσεις πηγαίνουν στον...

Δημοσιεύθηκε πέρισυ, στις 4:24:0 3/14/2021,

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 2020 όταν έπεφταν οι υπογραφές ανάμεσα σε ΠΑΕ Παναθηναϊκό, Ερασιτέχνη, Δήμο Αθηναίων, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Με εκείνο το βήμα, το μεγάλο έργο στον Βοτανικό έμπαινε σε διαδικασία ωρίμανσης.

Του Χρήστου Δημόπουλου

Οι «πράσινοι» ετοιμάζονται να αποκτήσουν ένα γήπεδο δυναμικότητα έως 40 χιλ. θέσεων, τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη στην επικράτεια κι αυτά, θα τα πάρει στην κυριότητά του για 99 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός θα έχει στον Βοτανικό ακριβώς την ίδια ιδιότητα που είχε και στη Λεωφόρο. Αυτό που βάζει στο deal το «τριφύλλι» είναι η ίδια η Λεωφόρος.

Πάμε τώρα στις εμπορικές χρήσεις, που ομολογουμένως έχουν σηκώσει πολύ κουβέντα. Κάθε εμπορική χρήση που σχετίζεται με το γήπεδο θα πηγαίνει στους «πράσινους». Μάλιστα, εκτός αυτού ο σύλλογος προβλέπεται να πάρει και την ονοματοδοσία του Βοτανικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περαιτέρω έσοδα που θα προκύψουν από τον μεγάλο χορηγό, ο οποίος θα δώσει το όνομά του στο «στολίδι» της περιοχής. Ενδεικτικά μόνο, η ΑΕΚ για το «Αγία Σοφιά-OPAP Arena» θα βάζει κάθε χρόνο στα ταμεία της 2 εκατ. ευρώ!

Πώς μεταβλήθηκε το project από το 2005

Οι εμπορικές χρήσεις (πλην γηπέδου) πάνε «πακέτο» με τις κατασκευές. Όποιος δηλαδή αναλαμβάνει το κόστος να κατασκευάσει, παίρνει παράλληλα και τα έσοδα των εμπορικών χρήσεων. Στον Ελαιώνα θα γίνει αστική ανάπλαση συνολικά της περιοχής, γι’ αυτό υπάρχουν εμπορικές χρήσεις και εκτός γηπέδου. Το 2005, όταν στις 31 Αυγούστου είχε πάρει την πρώτη της επίσημη μορφή η συμφωνία για τον Βοτανικό, ο Παναθηναϊκός προβλεπόταν να έχει το 100% των εμπορικών χρήσεων. Ο Δήμος Αθηναίων θα κατασκεύαζε μεν το γήπεδο και ακριβώς για να είχε το «τριφύλλι» τις εμπορικές χρήσεις, θα πλήρωνε ετήσιο ενοίκιο στον Δήμο ύψους 3.300.000 ευρώ.

Το 2008 με τη ΓΗΠΕΛ, όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης πήγαινε ολοταχώς για την εξασφάλιση του έργου, ο Παναθηναϊκός θα είχε ξανά δικές του τις εμπορικές χρήσεις. Ούτε θα πλήρωνε ενοίκιο. Με τη διαφορά, όμως, ότι τότε το γήπεδο θα κατασκευαζόταν με έξοδα της «πράσινης» ΠΑΕ! Επομένως από τη στιγμή που δεν θα υπήρχε οικονομική επιβάρυνση του Δήμου της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός δικαιούτο των εμπορικών χρήσεων. Εξ’ ου και η ανάμειξη του Βωβού για το εμπορικό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr