Εμβόλιο AstraZeneca: Αλαλούμ και ανησυχία μετά τις νέες συστάσεις - Τι λένε οι ειδικοί για β' δόση - Ξεσπά ο σύζυγος της 44χρονης που πέθανε

Δημοσιεύθηκε 3 χρόνια πριν, στις 10:08: 6/15/2021,

Σύγχυση μετά τις νέες αλλαγές στον σχεδιασμό χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca. Προβληματισμένοι οι πολίτες, τι λένε οι επιστήμονες. Το ξέσπασμα του συζύγου της 44χρονης.

Μεγάλη σύγχυση και ανησυχία έχουν προκαλέσει στους πολίτες τόσο τα περισταστικά παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, όσο και οι παλινωδίες και οι νέες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που συνιστά πλέον το σκεύασμα να χορηγείται στους άνω των 60 ετών.

Το μπέρδεμα γίνεται μεγαλύτερο για όσους πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση του σκευάσματος, με τους ειδικούς να προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα των πολιτών και να ξεδιαλύνουν το τοπίο.

 
Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι, ήδη από τις 26 Απριλίου, και λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικίες 30 -39 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 είχε εκφράσει την άποψή της ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει τελικά να χορηγηθεί στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η κ. Λινού μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» και στον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο είχε επιχειρηματολογήσει, τονίζοντας, «Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50. Η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί». Το ερώτημα είναι γιατί η επιτροπή έπραξε το ακριβώς αντίθετο και με καθυστέρηση επιβεβαίωσε την κ. Λινού.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί «ξεστοκαρίσματος» που είχε προκαλέσει σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι νέες οδηγίες για το AstraZeneca - Πώς φτάσαμε έως εδώ

Τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συστήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σε όσους που ανήκουν σε μικρότερες ηλικίες, που ενδεχομένως έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησής του εμβολίου με τις επιστημονικές παλινωδίες να προκαλούν ανασφάλεια.

Στο σκεπτικό της Επιτροπής, το οποίο αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, τονίζεται πως στη παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του ιού SARS-CoV-2 είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, κι έτσι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων».

Τι αλλάζει:

-Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.
-Όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να κάνουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.
-Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζονται οι εξής ημερομηνίες-«σταθμοί» ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα:

-Στις 5 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.
-Στις 10 Απριλίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 30 έως και 64 ετών.
-Στις 15 Απριλίου ξεκινά ο εμβολιασμός με AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κι έτσι αποφασίζεται στις 27 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με AstraZeneca και 2 μέρες αργότερα για τις ηλικίες 40-44.
-Στις 26 Μαΐου μετά και τα περιστατικά εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας η Επιτροπή έμμεσα συστήνει σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμούν ένα άλλο εμβόλιο και δη mRNA.
-Στις 14 Ιουνίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση - Τι ισχύει για το mix and match
Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις).

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που εμφανίστηκε καθησυχαστικός, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιαsμών αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες και κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση και καθήκον. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν προστατευτεί από τη νόσο, κι αυτοί και οι οικογένειές τους».

«Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες κι εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά, επειδή έχει απειροελάχιστες παρενέργειες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» διεμήνυσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει με ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και η επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

-Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

-Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

-Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα, καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μικτό σχήμα

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός με το μικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κλπ.). Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το μικτό σχήμα μετά από πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι το σκεύασμα της AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ασφαλές.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά. «Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι ειδικοί για νέες συστάσεις, παρενέργειες και mix and match

Για τις νέες οδηγίες που έφεραν τα πάνω-κάτω μίλησαν αρκετοί Έλληνες ειδικοί, εξηγώντας επιστημονικά τι σημαίνει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Θεοκλής Ζαούτης – καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο παν. της Πενσυλβάνια, μιλώντας στο Mega σχολίασε την απόφαση των επιστημόνων και μίλησε για τις παρενέργειες του εμβολίου. «Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid -19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση» τόνισε.

Υπάρχει πρόβλημα αν καθυστερήσω τη δόση μου;

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με το αλαλούμ που έχει προκληθεί όσον αφορά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Μιλώντας στον ANT1, η κυρία Παγώνη εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Τέλος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για 15 με 20 ημέρες.

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr