Κορωνοϊός: Πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες - Οι ειδικοί απαντούν και δίνουν οδηγίες

Δημοσιεύθηκε 5 μήνες πριν, στις 1:04:0 6/1/2021,

«Kαι αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Εδώ και μήνες έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχουν γίνει το απαραίτητο μέσο προστασίας από τον νεό κορωνοϊό. Ο λόγος για τις μάσκες -μιας χρήσης ή υφασμάτινες- που είναι συνυφασμένες με την πανδημία και υποχρεωτικές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το ερώτημα, όμως, που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στον δημόσιο διάλογο είναι το πότε θα απαλλαχθούμε από τις μάσκες. Πάντως, οι περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα τις φοράμε για καιρό ακόμα, συστήνουν... υπομονή και επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό εμβολιασμών και το «χτίσιμο» της ανοσίας.

Εν τω μεταξύ, οι οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) σε πρόσφατη δημοσίευση του για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, περιλαμβάνοντας την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας, δημιούργησαν σύγχυση, με Έλληνες ειδικούς να ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες


«Kαι αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως «κάποια στιγμή αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσίας μπορεί να πετάξουμε τη μάσκα σε ασφαλείς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην απαλλαγή της μάσκας, καθώς είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτοπροστασίας που δεν περιορίζει σημαντικά. «Σιγά – σιγά θα γίνει και αυτό» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα εκδοθούν οδηγίες όταν έρθει η ώρα για τη μη χρήση μάσκας μεταξύ των εμβολιασμένων και στους εξωτερικούς χώρους.

Τι ισχύει για τις συστάσεις του CDC


Την εκτίμηση ότι οι οδηγίες Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention – CDC) έχουν δημιουργήσει σύγχυση ευρέως στον πληθυσμό, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας, διατυπώνουν οι γιατροί του Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με δήλωση των ιατρών Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, Πάνου Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου (Πρύτανης ΕΚΠΑ), «το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο».

«Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου. Θεωρητικά όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα», υπογραμμίζουν οι Έλληνες γιατροί.

«Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας. Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη, λειτουργούν, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο».

Όπως εξηγούν οι Έλληνες ειδικοί, «στους εξωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης».

Όσο αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμα και αν νοσήσουν τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους.


Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr