Όταν ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού περνούσε στην αιωνιότητα

Δημοσιεύθηκε 3 χρόνια πριν, στις 10:30 10/15/2021

Συμπληρώνονται 41 χρόνια από την ημέρα που ο Απόστολος Νικολαΐδης έφυγε από την ζωή.

Ήταν 15 Οκτωβρίου 1980 όταν ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού, έφευγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας βυθίζοντας σε θλίψη την Πράσινη οικογένεια.

Γεννημένος στις 19 Απριλίου 1896 στην Στενήμαχο, πόλη κοντά στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, ήταν γόνος εύπορης οικογένειας κάτι που τον έκανε να ζήσει τα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου και φοίτησε στην Σχολή της Χάλκης. Εκεί θα ολοκληρώσει τις σπουδές του στις οικονομικές και εμπορικές επιστήμες και έχοντας μάθει πέντε γλώσσες θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές τις δεκαετίας του 1910, ενώ το 1914 θα γίνει μέλος του Παναθηναϊκού. Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στο Μόναχο, για το μεταπτυχιακό του, επιστρέφει στην Ελλάδα το 1919 και με δικές του ενέργειες καταφέρνει να γιγαντώσει τον Παναθηναϊκό. Το όραμά του ήταν να μετατρέψει τους Πράσινους από ένα αμιγές ποδοσφαιρικό σωματείο, σε έναν όμιλο με που θα έχει υπό την σκέπη του τμήματα διάφορων αθλημάτων.  Έτσι στις 15 Μαρτίου 1924 ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αθλητικός Όμιλος μετονομάζεται με Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο κάτι που αλλάζει πλήρως την ιστορία του συλλόγου.

Από πολύ μικρός θα έχει παρουσία σε πολλά αθλήματα, θα δώσει το παρών σαν ποδοσφαιριστής της Εθνικής ομάδας και σαν δεκαθλητής στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920, όμως εκτός από τον στίβο θα τρέξει και σε αγώνες αυτοκινήτων, όπου τόσο το 1932 και το 1933 θα αναδειχθεί νικητής στην Ανάβαση της Πάρνηθας. Αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις, αλλά και πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου & Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ). Υπήρξε πρόεδρος της ΕΠΟ από το 1926 έως το 1927, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ από το 1945 μέχρι το 1967.

Στον Παναθηναϊκό θα αναμειχθεί στα διοικητικά από το 1928, όπου σταμάτησε τον αθλητισμό μέχρι το 1979. Θα περάσει από το πόστο του έφορου και του Γενικού Αρχηγού, μέχρι και του μέλους του ΔΣ, του αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα και τελικά του Προέδρου. Τα χρόνια που θα είναι στην κεφαλή του συλλόγου οι Πράσινοι θα έχουν 20 τμήματα. Το 1968 η Χούντα θα τον παραπέμψει σε δίκη ώστε να αποπεμφθεί από τον σύλλογο και να μπορέσει να βάλει δικά της άτομα στο ΔΣ. Στο πλευρό του θα είναι και ο… αιώνιος αντίπαλος, πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδιανόπουλος.

Το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα εκλεγεί και πάλι πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου όπου και θα παραμείνει μέχρι το 1979, όμως λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας του τις εργασίες θα τις «τρέχει» ο ανιψιός του και παίκτης της ομάδας μπάσκετ, Τζακ Νικολαΐδης . Στην κηδεία του στο Α' Νεκροταφείο θα παραστεί πλήθος φίλων των Πρασίνων, ενώ σύσσωμα τα τμήματα του Παναθηναϊκού. Την σωρό του θα έχουν στους ώμους τους οκτώ αθλητές του συλλόγου που έγραψαν ιστορία με το Τριφύλλι: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνίαδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).

Μετά τον θάνατό του η διοίκηση του Ερασιτέχνη θα αποφασίσει την μετονομασία του γηπέδου της Λεωφόρου, σε Απόστολος Νικολαΐδης ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για όσα έκανε για τον σύλλογο, κάτι που τελικά θα γίνει το 1981.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Απόστολος Νικολαΐδης έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη βοήθησε πολύ στην ίδρυση της ΑΕΚ, καθώς ήθελε πολύ την ύπαρξη ενός συλλόγου στην Αθήνα ιδρυμένου από ανθρώπους προεχόμενους από την Πόλη. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια παραχώρησε το γήπεδο της Λεωφόρου στους Κιτρινόμαυρους ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τα τμήματά τους. 

Ακολουθήστε το Prasinostypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Prasinostypos.gr